„Zujanje materije“ umetnika u Galeriji Novembar

Pozivamo vas da posetite izložbe „Zujanje materije“, vizuelnog umetnika Đorđa Stanojevića u galeriji Novembar. Galerija Novembar otvorena je svakog dana (izuzev ponedeljka) od 12-20h, subotom 10-18h, i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Izložba obuhvata nedavno nastale slike iz likovnog opusa umetnika, kojeg je publika do sada prepoznavala pre svega po njegovom povezivanju umetnosti sa prirodom. Đorđe Stanojević intenzivno se bavi slikarstvom pomoću prirode: u njoj, njom i uz njenu pomoć. Izloženi deo nadovezuje se na prethodna istraživanja umetnika u kojima se interes za povezanost energije i materije nalazi u srži umetničkih radova. Istraživanje mikro i makro kosmosa prirode i njenih formi, procesualnosti prirodnih tokova, nastajanja i nestajanja, temporalnosti fenomena i svih njegovih faza, kretanje i dinamika odnosa u živom svetu, lepota prirodnih promena i formi su u osnovi umetničkog interesovanja Đorđa Stanojevića.

Slike sa izložbe „Zujanje materije“ ne zadržavaju se u okvirima platna, one energiju prenose na prostor, te i na nas koji posmatramo. Galerija odjednom poprima karakteristike hrama – tišina ispunjena našom interakcijom sa slikom. Budući da slike pred nama slobodno šire svoje revitalizirajuće „zračenje“ one postaju neka vrsta sakralnih objekata – umetničkom delu je vraćena „aura“ oduzeta „u doba mehaničke reprodukcije, navodi kustoskinja Ana Simona Zelenović u katalogu izložbe.

Izložba je otvorena do 17.4.2022. Publika će moći da je poseti svakog radnog dana sem ponedeljka od 12h do 20h, subotom od 10 – 18h i nedeljom od 10 – 14h na adresi Kursulina 22, Vračar, Beograd

Đorđe Stanojević (1974) vizuelni je umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao trideset sedam samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih s umetničkim procesima. Đorđe Stanojević bavi se teorijom umetnosti; piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Kanadi, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.

Više o izložbi na Galerija Novembar sajtu