ZONA OBILOVANJA UMETNIKA U GALERIJI NOVEMBAR

Pozivamo vas da do 13. februara posetite galeriju Novembar i upoznate se sa radovima Jovana Matića predstavljenih na izložbi pod nazivom “Zona obilovanja”. Galerija Novembar otvorena je svakog dana (izuzev ponedeljka) od 12-20h, subotom 10-18h, i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Jovan Matić diplomirao je i magistrirao na odseku za keramiku na Fakultetu primenjene umetnosti, i kako svojim ranijim radovima tako i u novom opusu sklon je eksperimentu sa materijalima i teksturama. U delima koja publika može videti na izložbi u galeriji Novembar, umetnik se izrazio u spektru medijuma od platna, preko skulptura do mixed media instalacija.

Umetnost Jovana Matića nije etička fusnota. Jednako senzualan ples oblika i formi, virtuozna estetska kanasta, koliko i drzak šamar društvenom ukusu, ona je tu da nas primora na razmišljanje… Da li nešto može da bude lepo ukoliko proizlazi iz zločinačkog čina? Odgovor je očigledan svakome ko se nađe pred jednom od nežnih, pastelnih, za promovisanje po socijalnim mrežama prikladnih, odranih životinjskih koža. Da, proizvodi mučenja, svedočanstva kolektivnog sebičluka i hronične globalne nesvesti mogu da budu prijatna za oko. Nema potrebe sakrivati šok i nevericu; na zapadu ništa novo, ističe istoričarka umetnosti Milica Grujić u katalogu izložbe.

Izložba će biti otvorena od 13.01. do 13.02.2022, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana sem ponedeljka od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Molimo da se pridržavate epidemioloških mera. Računamo na Vaše odgovorno ponašanje - držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski prilikom posete galerije je i dalje obavezno.

Hvala vam i dobro došli/e!