Vladimir Lalić "granice trošnosti" Galerija Novembar

Na izložbi će biti predstavljeni najnoviji radovi umetnika koji podrazumevaju seriju crteža fantastičnih bića, kao i skulpture-instalacije i umetnički objekti od pleksiglasa. Vladimir Lalić kako u ranijim radovima tako i u novom opusu sklon je eksperimentu u pogledu medijuma i forme. U delima koja publika može videti na izložbi u galeriji Novembar, umetnik će pokazati ljudska dimenzija nije izgubljena već redefinisana i sagledana iz drugog ugla. Ljudi ne postaju automati, ili mehanički konstrukti, već kroz svet slike/crteža/igre/ saznaju ili barem počinju da osvešćuju da to suštinski jesu i da su to možda oduvek bili: bakterija, moljac, muva.

Vladimir Lalić prikazuje sve promene u komunikaciji te isprobavanju granica „tela“ i pogleda njegovih „kreatura“ s prostorom, koji smo kao posmatrači pozvani da doživljavamo najneposrednije, svim čulima. Mi ih vidimo i nismo sigurni jesmo li u donjim zemljanim slojevima, ili smo se otisnuli duboko ispod okeana, ili pak plutamo nebeskim prostranstvima. Uz pomoć svetlećih elemenata, prelamanja slojeva, zatim preko crteža i instalacija, dolazimo do slika – kako unutrašnjeg prostora tako i onoga što se doživljava spolja; sedam dana proživljenih kroz stvaranje i rasparčavanje sveta, dana koji se naizgled repetativno ponavljaju, uz predstavljanje čitavog niza slika mikroorganizama, postojanih u svakoj pori saznatljivog i nesaznatljivog sveta, priče, sna. Imate slobodu da imenujete Lalićev svet kako god poželite, jer on ostavlja prostora za prvi udah, onda kada napuštate tople vode sigurnosti, kada klizite kroz taj osećaj, a nikako da dosegnete do znanja. Ostajemo u dubini, skoro podzemno, dolazeći do izvora života koji je i dalje neznan, skriven - objašnjava Jelena Vukićević u katalogu izložbe.

Izložba će trajati od 28.4.2022. do 22.5.2022, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana sem ponedeljka od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.