Vedran Vereš: Brendovi koji žele biti lideri moraju biti relevantni unutar kulture u kojoj funkcioniraju

Ako ne znate šta su 'infinity planning' i 'cultural velocity', pročitajte intervju koji je za Media Marketing dao Vedran Vereš, direktor medijske agencije Initiative Zagreb.

Initiative Zagreb je medijska agencija, članica IPG Mediabrandsa koji je medijska operacija globalne IPG mreže. Posluje na 80 tržišta, ima preko 3.200 zaposlenih i oko 16 milijardi dolara medijskog prometa. Carlsberg i Lego dva su važna klijenta koje je Initiative globalno osvojio u 2017. i počeo raditi u 2018.

Initiative Zagreb postoji od 2016. i predstavlja Initiative na hrvatskom tržištu. Ono što ovu agenciju razlikuje od ostalih jest značajniji naglasak na promišljanju brandova i njihove komunikacije u kontekstu kulture. Brandovi koji žele biti lideri moraju biti relevantni unutar kulture u kojoj funkcioniraju, s obzirom da je oglašavanje sve lakše izbjeći.

O agenciji Initiative, njenim specifičnim strateškim procesima digitalizaciji i trendovima u medijskom planiranju, razgovarali smo sa Vedranom Verešom, njenim Managing Directorom.

MM: Što je infinity planning i na koji biste način potencijalnim klijentima koji čitaju pitchirali tu ideju?

Vereš: Infinity planning je strateški proces koji u Initiativeu koristimo za razvoj povezanog i optimiziranog komunikacijskog ekosustava. Alati, istraživanja i podaci važan su dio tog procesa, ali nikako zamjena za njega. Kroz infinity planning proces stvaramo medijske strategije koje klijentima donose opipljive poslovne rezultate.

MM: Koliko je digitalizacija stvarnosti utjecala na jačanje filozofija/strategija poput infinity planninga, cultural velocity i sl.

Vereš: Digitalizacija je svakako dodatno ojačala naše uvjerenje da su infinity planning i cultural velocity pravi pristup komunikacijskim potrebama klijenta. S jedne strane, nove tehnologije potrošačima omogućavaju da sve lakše izbjegavaju oglašavanje, ali s druge strane i olakšavaju brandovima inicirati dvostranu komunikaciju i postati važan dio kulture.

MM: Što biste rekli, što je u ovom trenutku trend br. 1 kod medijskih agencija u Hrvatskoj i regiji, a što na globalnoj razini?

Vereš: Jačanje integracija te sinergija agencija iz različitih marketinških disciplina globalni je i regionalni trend. Fokus na digitalne usluge ne bih više nazvao trendom, to je element bez kojeg moderna medijska agencija više nije u stanju zadovoljiti potrebe klijenata.

MM: Po vašem mišljenju i iskustvu, koji dio ekspertize klijenti najviše cijene kod medijskih agencija, a koja su to područja u kojima (neke) agencije možda još malo kaskaju?

Vereš: Klijenti cijene kad imaju partnersku agenciju koja brine o njihovim interesima i koja, zajedno s njima, promišlja kako pomoći rastu i razvoju njihovih brandova. Klijenti također cijene kada agencija može jednostavnim jezikom obrazložiti zašto je predložena medijska strategija efikasna i kako će ona omogućiti ispunjenje njihovih poslovnih ciljeva.

Ključan dio ekspertize agencija jest raspolaganje relevantnim podacima te analiza i interpretacija tih podataka i potom njihova transformacija u informacije koje služe unaprjeđenju komunikacije klijenata. I to je definitivno područje u kojem se agencije međusobno razlikuju u značajnoj mjeri.

MM: Kako na to odgovarate u Initativeu?

Vereš: Inzistiramo na transparentnom, partnerskom odnosu s našim klijentima. Kultura Initiativea je postavljena tako da je direktno i jasno komuniciranje unutar tima i prema klijentu uvjet bez kojeg se nitko ne može zadržati u našem sustavu.

Tim sastavljen od motiviranih, odgovornih i kreativnih zaposlenika, koji su eksperti u svojim područjima, koji uživaju u radu na zajedničkim projektima i koji raspolažu relevantnim istraživanjima koje mogu interpretirati kako bi povećali konkurentsku prednost klijenata – najveća je snaga Initiativea.

MM: Na koji način prikupljate podatke o publikama na lokalnom tržištu? O kakvoj dinamici ili tipu istraživanja je riječ?

Vereš: Značajno ulažemo u istraživanja s obzirom da su ona temelj na kojem razvijamo medijske strategije za naše klijente. Bez uvida u želje, potrebe i navike potrošača, njihova konzumiranja medija i alata koji nam omogućuju sintezu i dubinsku interpretaciju tih podataka, svi prijedlozi ostaju na razini „osobnog mišljenja“. Naš cilj je odgovarati na komunikacijske potrebe klijenata procesom koji ima znanstvenu pozadinu, a za to su nam potrebna istraživanja i alati.

Upravo zbog toga investiramo u sva relevantna medijska istraživanja na hrvatskom tržištu i istraživanja ciljnih skupina. Ali ono što nam daje kompetitivnu prednost i što nas razlikuje na tržištu jest što globalne alate Initiativea „punimo“ podacima prikupljenim na lokalnom tržištu. Svaka network agencija raspolaže globalnim alatima, ali ako podaci nisu lokalni, rezultati koje će ti alati prikazati ne mogu biti relevantni za lokalno tržište.

MM: Gotovo 15 godina ste u biznisu. Koji su vaši osobni ciljevi u ovoj ili narednim godinama, a čemu ćete težiti u Initiativeu?

Vereš: Moji osobni ciljevi za ovu godinu su naučiti (bolje) igrati Go, položiti sommelierski tečaj, pročitati više knjiga nego prošle godine i provesti što više kvalitetnog vremena sa suprugom i sinovima.

Učiniti Initiative prepoznatljivom agencijom na hrvatskom tržištu po jedinstvenom pristupu te ju pozicionirati kao agenciju koja je sinonim za visoku razinu zadovoljstva klijenata medijskom uslugom.

Originalni ćlanak nalazi se na linku: http://www.media-marketing.com/intervju-dana/vedran-veres-brandovi-koji-zele-biti-lideri-moraju-biti-relevantni-unutar-kulture-u-kojoj-funkcioniraju-s-obzirom-da-je-oglasavanje-sve-lakse-izbjeci/