Upoznajte McCann Sarajevo lavice – Nadinu Tanović Borovinu i Sonju Kušumović

Boje Bosne i Hercegovine na Cannes Young Lions Grand Prix 2022 takmičenju braniće mlade nade agencije McCann Sarajevo, Nadina Tanović Borovina i Sonja Kušumović. Njihovo idejno rešenje u kategoriji PR, žiri Young Lions BiH okarakterisao je kao konceptualno najsnažnije rešenje, bazirano na jednostavnoj igri reči, obojeno neophodnom dozom humora, sa izuzetnim PR potencijalom i mogućnošću velikog odjeka u medijima.

Young Lions BiH takmičenje realizuje se u saradnji sa Cannes Lions. Ove godine, mladi profesionalci starosti do 31 godine, imali su zadatak da odgovore na brif Udruženja Pomozi.ba, neprofitne i nevladine organizacije, nastale 2012. godine sa ciljem transparentnog pomaganja socijalno ugroženom stanovništvu u BiH. Za realizaciju tog zadatka na raspolaganju im je bilo svega 24 sata.

Sa pobedničkim timom, mladim lavicama Nadinom (25) i Sonjom (26), razgovarali smo o njihovim utiscima sa takmičenja, zadatku i izazovima koje je nosio sa sobom, kao i tome kako je tekao njihov kreativni proces.

Kako je došlo do toga da baš vas dve budete tim? Da li ste ranije sarađivale na projektima?
NADINA: Naš „dream team“ je formiran sasvim slučajno. Zajednički put počinje prije svega nekoliko mjeseci kada smo krenule sa radom u marketinškoj agenciji McCann Sarajevo. Kolegica Sonja radi remote, što je u jednu ruku otežavajuće za stvarno upoznavanje radnog kolektiva, ali smo pronašle način da ovu prepreku prevaziđemo pa je trenutno od svih poteškoća preostala samo fizička razdvojenost. Već nekoliko mjeseci obavljamo radne zadatke za zajedničke klijente i uspješno sarađujemo obzirom da su nam opisi poslova usko vezani. Sonja je digital dizajner, a ja radim u odjelu digitalnog marketinga te odmah možete zaključiti kako smo u startu „osuđene“ na poslovno prijateljstvo.

SONJA: Nadina i ja radimo na određenim klijetima zajedno, tako da sam očekivala da ćemo nas dvije biti u timu, ali nismo uticale na ovu odluku, nju su donijeli naši šefovi i definitivno su nas dobro spojili.

Zašto baš igra reči kao način skretanja pažnje javnosti na ozbiljan društveni problem?
NADINA: Trenutno stanje je takvo da krajnji korisnici nemaju vremena niti interesa za duže fokusiranje i obraćanje pažnje na teme koji iziskuju dodatni napor ili zalaganje. Uzimajući u obzir to kratko trajanje pažnje naše ciljne skupine, odlučile smo se na igru riječi koja će istu skrenuti, sa nadom ka iniciranju kvalitetne krajnje reakcije publike.  Ozbiljan društveni problem ponekad može imati jednostavan komunikacijski put. Drago nam je što smo se odlučile na ovu vrstu komunikacije obzirom da je od strane žirija okarakterisana kao jednostavna igra riječi obojena neophodnom dozom humora, sa izuzetnim PR potencijalom. Sve naše ideje su bile veoma slične, ali smo se ipak odlučile za ovu koja nam je djelovala najjače. Starije kolege su nas prethodno usmjeravale da se u radu uvijek fokusiramo na snagu i jednostavnost ideje koja će „na prvu“ biti prepoznatljiva i to je ono što smo i uradile.

SONJA: Igra je svima zabavna, koliko god bili odrasli svi volimo igru i šalu. Tim smo se vodile i tokom rada. Željele smo jednostavnom porukom, pitanjem ili znakom da probudimo emociju kod ljudi. Nije ovo samo igra riječi nego i igra osjećanja, isčekivanje, čuđenje.

Koliko se vaš kreativni proces razlikovao u odnosu na uobičajeni, imajući u vidu kratak rok za realizaciju zadatka?
NADINA: Uzimajući u obzir da u agenciji McCann radimo za veliki broj klijenata, kratak rok za uspješnu realizaciju određenog zadatka nije nešto novo s čime smo se susrele tek na ovom takmičenju. Kreativnom procesu smo se maksimalno posvetile te u potpunosti iskoristile 24 sata koje smo imale na raspolaganju. Osnovna razlika koju smo osjetile prilikom učestvovanja na ovom takmičenju jeste velika mogućnost kreiranja ideja bez prethodnih ograničenja.

SONJA: Uglavnom radim sama, tako da je to bilo prvo što je bilo različito u odnosu na druge projekte. Ovdje smo Nadina i ja bile zajedno i jedini način da obje budemo zadovoljne je dogovor. Mislim da nas je to i dovelo do pobjede, jer u našem radu su se sudarila dva potpuno različita razmišljanja. Tako da smo odlično dopunile jedna drugu, rezale jedna drugu, zaista je bilo je napeto i uzbudljivo. Ni jednu ideju nismo odbijale i sve smo zapisivale a potom čistile, vraćale se i preispitivale svaku odluku.

Da li ste pre ovog takmičenja imale priliku da se susretnete sa ovakvom vrstom izazova i kratkim rokovima?
NADINA: Nismo imale priliku susresti se sa ovakvom vrstom izazova u ovom sastavu. Pojedinačni uspjesi su postojali, ali zasigurno se ovaj ističe u našim biografijama. Ovaj izazov i njemu slični su odlična prilika za uvid u šarolikost mlađeg uma i slobodu razmišljanja.

SONJA: Kratak rok kao ovaj nisam, ali često sebe u svom radu dovodim do deadline-a pa mi je pritisak bio poznat. Šalu na stranu, učestvovala sam na određenim takmičenjima u sferi dizajna gdje se uz kratak rok mora doći do vizualnog rješenja. I uvijek je razigranost najbolje rješenje, vizualna rješenja  su čista i jasna, te prenose poruku. Nije lako doći do tih rješenja, zato i jesu najbolja.

Da li mislite da advertajzing može uticati na velike društvene promene i kolektivnu svest javnosti?
NADINA: Apsolutno smatramo da advertajzing ima određen utjecaj na promjene i oblikovanje svijesti šire javnosti. Suprotna teza bi se sukobila sa našim cjelokupnim djelovanjem u sferi marketinga. Kako volimo da kažemo: „Nije sve u marketingu, ali je marketing u svemu“. S druge strane, kao članovi društva znamo da se velike društvene promjene ne mogu riješiti pomoću jedne kampanje, ali često veoma kompleksni problemi dobiju svoj put ka konačnom rješenju upravo pomoću jedne rečenice koju publika shvati, prigrli i izvede na samostalan put. Mislim da je naš cilj zapravo popločati put za kvalitetne i jake ideje čija snaga živi.

SONJA: Danas u dobu mas-medija u kojem živimo je jako teško doći do pozornosti pojedinca, ali sigurno je lakše neko ikada plasirati određenu poruku, naravno bitno je šta i do koliko ljudi će ona doprijeti. Smatram da se neophodno truditi i boriti za promjenu u našem društvu kao i da je odgovornost svakog građanina na tome. Mi koji se bavimo advertajzingom nosimo veću odgovornost a i obavezu da ukažemo na probleme u društvu. Tako da moglo bi se reći nikad lakše i nikad teže, ali i nikad neophodnije.

Koje je najdragocenije iskustvo koje nosite iz ovog takmičenja?
NADINA: Teško je izdvojiti samo jednu stavku koja je pozitivno utjecala na nas kao mlade i ambiciozne osobe obzirom da je cjelokupno iskustvo bilo veoma korisno. Takmičenje samo po sebi je bilo izazovno i uzbudljivo. Mogu izdvojiti timski rad i međusobno nadopunjavanje kroz isticanje individualnih prednosti i umanjivanje nedostataka.

SONJA: Zaista je teško izdvojiti baš nešto. Mislim da smo imale 24h raznih iskustava. A najdragocjeniji momenti su bili kada zajedno shvatimo da smo na dobrom putu i to nas je guralo da radimo do kasno u noć.

Kako mislite da će ova nagrada uticati na dalji razvoj vaše karijere?
NADINA: Svjesne smo da smo kao mlade osobe dobile poslovnu priliku za predstavljanje ne samo agencije, nego naše zemlje na prestižnom kreativnom takmičenju i veoma ozbiljno shvatamo naš slijedeći zadatak. Nagradu smo osvojile sa svega 25 i 26 godina pa smatramo da je ona odlična odskočna daska za daljne poslovne poduhvate, ali smo također svjesne da je potrebno još mnogo truda, rada, znanja i zalaganja kako bismo mogle ponosno reći da uspješno konkurišemo za mnogo veća priznanja u sferi u kojoj radimo.

SONJA: Ova nagrada je ogromna stvar, sigurno će pozitivno uticati na naše karijere, ali i na nas same jer ovo je potvrda da se uvijek isplati raditi na sebi i dati svoj maksimum. Svaki sljedeći maximum je veći od onog prethodnog, a samo tako se raste.

Za kraj, imate li neki savet za vaše mlade kolege kada je u pitanju priprema za jedno ovakvo takmičenje?
NADINA: Ne postoji neki tajni recept za dobivanje savršene ideje. Ona ili ide ili ne. Kada je riječ o savjetu, prenijet ćemo onaj koji smo mi dobili od direktorice naše agencije neposredno prije početka takmičenja – kako bi rekao oskarovac Will Smith u ulozi u filmu King Richard: “You just go on out there and you have fun!”

SONJA:  Mislim da se nemoguće spremiti za ovo, ja sam dizajner i sva znanja koja sam stekla bila su mi od velike pomoći , ali na kraju se ispostavilo da je samo važna ideja. Savjet je možda: istražuj, čitaj, gledaj! Posmatraj svijet oko sebe, prati savjete iskusnijih, razmišljaj o problemima – tu se kriju svi odgovori.

Izvor: Marketing mreža