Studentska praksa je prilika i za studente i za kompanije

Piše: Nermina Kelic, direktorka agencije UM Sarajevo

Agencija UM Sarajevo, kroz svoje dvadesetogodišnje djelovanje na tržistu BiH, prvo kao medijski odjel, a onda i kao specijalizovana agencija, uvijek je stavljala važan fokus na regrutaciju mladih, znatiželjnih ljudi. Kad god se za to ukazala mogućnost, pružali smo priliku studentima da svoje redovne prakse obave u našoj agenciji. Pored toga što smatramo ovo dijelom našeg društveno odgovornog ponašanja, činjenica je da donosi i viseštruke benefite za kompaniju. Zbog toga imamo program prakse koji provodimo već nekoliko godina unazad, i moram da priznam da je on na obostranu korist i studenata, i agencije kao poslodavca.

U posljednje vrijeme, ozbiljan problem kompanijama predstavlja generacijski jaz. Jako je važno da svoje poslovne politike prilagođavamo i generacijama koje upravo ulaze na tržište rada. To su mladi ljudi koji su odrasli na značajno drugačijim konceptima koje trebamo uvažiti. Da bi ih uvažili, prvo trebamo da ih razumijemo. Program mentorstva pruža priliku i iskusnijim članovima tima da dođu u poslovni kontakt sa generacijom kasnih Millennialsa, dijelom i generacije Y.  Imati na raspolagnju ljude sa novim, svježim načinom razmišljanja je važan za kompanije, a posebno one koje djeluju u našoj industriji.

Dobra saradnja sa akademskom zajednicom je jedan od važnih zadataka svakog poslovnog subjekta.  Pružanje prilike studentima da obave praksu je samo jedan od načina kako možemo dati svoj doprinos. Možda je vrijeme da se na ovo prestane gledati samo kao na dobru volju, već kao na našu dužnost, ukoliko želimo imati kvalitetan kadar na tržištu rada.

Konkurs za obavljanje studentske prakse je konstantno otvoren, ali mi povremeno vršimo i aktivnu regrutaciju studenata na Ekonomskom fakultetu. U saradnji sa tamošnjim Centrom za razvoj karijere prije dvije godine smo organizovali prezentaciju programa studentske prakse. Osim što su mogli popuniti formulare za prijavu, studenti su mogli vidjeti kratku prezentaciju o UM i mogućnostima prakse u agenciji te pitati sve što ih zanima o radu u ovoj izazovnoj  industriji.  Naše prisustvo je izazvalo veliki interes kod studenata. Prezentacija je rezultirala sa 114 prijava od kojih je, pažljivom selekcijom, odabrano njih deset. Studenti su po dolasku u agenciju dobili svog mentora koji ih je u ovom, relativno kratkom roku koliko traje praksa, upoznao sa agencijskim radom. Imali su priliku da dođu u dodir sa svim odjelima aktivnim u UM Sarajevo.

Po završetku prakse, odlučili smo da nekoliko njih dobije priliku za stalni angažman. Smatramo da je marketinška agencija odličan izbor za prvo radno iskustvo. Pruža mogućnost da imate dodira sa različitim industrijama. Svaki novi brief od vas traži da se upoznate sa sektorom iz kojeg brend dolazi. Kada radite sa različitim klijentima, to je svaki put kao da ste napravili “izlet” u drugu industriju. Jedan dan ste u retail-u, sljedeći u bankarskom sektoru, a onda u automobilskoj industriji itd. Pa čak i ako odlučite da svoj radni vijek nećete provesti samo u agenciji, vi dobijete svojevrstan “sneak peek” i u druge industrije.

 

Originalna vest objavljena je na: https://www.media-marketing.com/kolumna/studentska-praksa-je-prilika-za-studente-za-kompanije/