SEMPLU U SUSRET

 


Dubravka Urošević: Ostvarili smo veliki uspeh time što smo regionalni tender za kompaniju L’Oreal, koji je obuhvatao tržišta bivše Jugoslavije, Bugarske i Albanije i trajao šest meseci uz učešće najboljih medijskih agencija cele regije, okončali u našu korist.

Polako se zagreva atmosfera za ovogodišji Sempl. Iako je do kraja novembra ostalo još dosta vremena, za one koji se bave medijima i planiranjem oglašavanja ovo je pravo vreme da zavire u svoje arhive, izdvoje najbolje medijske kampanje i polako ih pripreme za Sempler, festival koji će se održati 27. i 28. novembra u okviru tradicionalne konferencije o medijskim trendovima Sempl.
Ovo je prilika da se podsetimo na uspeh kojeg je prošle godine ostvarila agencija Universal Media osvojivši Grand Prix za svog klijenta Coca-Colu. O tome smo razgovarali sa Dubravkom Urošević, Client Service direktoricom Universal Media i vođom regionalnog tima za Coca-Colu.


UM je na prošlogodišnjem Sempleru osvojio Grand Prix. Pretpostavljam da ste bili ponosni na činjenicu da ste prvi u regiji izvan Slovenije uspeli kući doneti Grand Prix.

Da, bili smo izuzetno ponosni što je kampanja “Podeli radost” osvojila ovo prestižno priznanje. Nagrada je rezultat dugogodišnje uspešne saradnje koju imamo sa kompanijom “Coca-Cola“ i odličan je primer integrisanog korišćenja medija kroz tradicionalne i inovativne kanale komunikacije. Takođe, ona ukazuje na našu kvalitetnu saradnju sa dugogodišnjim partnerom, odlično međusobno razumevanje kao i poznavanje brenda, potrošača i komunikacionih kanala.


Šta vama znače nagrade, dovode li one nove klijente ili su dobre samo za imidž agencije?

Nagrade potvrđuju kvalitet usluge koju pruža agencija Universal Media. Sa druge strane one nam daju podstrek da radimo još više I još bolje, da inspirišemo druge i da širimo entuzijazam čak i kada se radi u ne baš optimalnim uslovima.
Svakako da je imidž agencije važan novim klijentima, posebno kada je u pitanju donošenje odluke o tome koga će uopste uzeti u razmatranje prilikom izbora agencije. U tom smislu nagrade nas stimulišu da budemo još bolji, pozitivno utiču na imidž agencije, a rezultat svega toga je da nas i novi partneri prepoznaju kao nekoga ko kontinuirano pruža visoki kvalitet usluge.


Pregurali smo prvu polovinu ove godine. Kakva je ona bila za UM?

Ekonomska kriza u regionu se naravno odrazila i na medijsko tržište, a to je za nas predstavljalo izazov ne samo da nastavimo sa pružanjem vrhunske usluge našim partnerima, već i da im pružimo još više. Potvrda toga je da smo uspeli da proširimo poslovanje i na druga tržišta. U 2013.godini, smo postali najveća network agencija na tržištima na kojima poslujemo, a u prvoj polovini ove godine smo nastavili trend rasta i razvoja.
Ostvarili smo veliki uspeh time što smo regionalni tender za kompaniju L’Oreal, koji je obuhvatao tržišta bivše Jugoslavije, Bugarske i Albanije i koji je trajao šest meseci, okončali u našu korist. Na ovom tenderu učestvovale su najbolje media agencije koje trenutno posluju u regionu. Naš profesionalizam, iskustvo i ekspertiza koju posedujemo prepoznati su kao komparativna prednost agencije UM što nas je istaklo u prvi plan. Ponosni smo na ovaj veliki uspeh, jer ne samo da smo nastavili našu uspešnu saradnju sa kompanijom L’Oreal, već smo uspeli da je proširimo sa Srbije i na nova tržišta. Time smo još jednom potvrdili da smo najbolji savetnici za medije u regionu.
Uspešno smo realizovali kampanje svih naših klijenata i u nastavku godine nas očekuje još mnogo posla.


Medijska industrija se menja iz dana u dan. Koje su to najznačajnije promjene koje ste zapazili od Sempla na ovamo.

Negativan demografski trend u smislu starenja stanovništva i više nego izazovna makroekonomska situacija uticale su na to da se konzumacija medija povećava. Internet je najviše doprineo ovom rastu. Televizija je naravno ostala dominantna, neke od zemalja u regionu po gledanosti televizije među vodećima u svetu, daleko iznad evropskog proseka. Na našim prostorima tradicionalno volimo da gledamo TV po kućama, čak i kada nam je neko u poseti, a veliki je i broj domaćinstava sa više od jednog TV uređaja. Sa druge strane menja se način na koji se mediji koriste, posebno među mlađim generacijama. Njihova pažnja se konstantno kreće od ekrana do ekrana te na taj način gube fokus sa pojedinačnog medija. Ovakva situacija zahteva drugačiji način komunikacije ka njima. I pored svega, reklame su primećenije nego ranije.
Komunikacija putem interneta je postala nezaobilazna posebno putem društvenih mreža koje na neki način regrutuju korisnike sa kompanijskih web sajtova. Preporuka korisnika proizvoda koja se u velikom broju dešava putem društvenih mreža je postala važnija od preporuke eksperata.
Razumljivo je da investicije u medije prate konzumaciju medija, te tako očekujemo dalji, ali sporiji rast investicija u Internet. Investicije u televiziju imaju i dalje najveći udeo, a tako će i ostati u narednom periodu. Logično je da dominiraju mediji koji se najviše konzumiraju i koji su merljivi.
Ono što je najuočljivija promena koja se tiče investicija u internet je značajno učešće investicija na kanal YouTube od kako je ovaj kanal lokalizovan u svim zemljama u regionu. Trend investiranja u YouTube je konstantan i očekujemo da će se ta investicija uvećavati jer video kao forma oglašavanja na Internetu postaje sve značajniji.


Hoće li UM i ove godine na Sempler u pohod po nove nagrade?

Radujemo se ovogodišnjem Sempleru, planiramo da učestvujemo i nadamo se da ćemo ponoviti uspeh od prethodne godine.


Tekst je objavljen na portalu: http://www.media-marketing.com/intervju/7811-semplu-u-susret.html

 

Marketinšku agenciju “McCann Beograd” 1997. godine osnovao je Srđan Šaper. Agencija “McCann Beograd” pruža ceo spektar kreativnih usluga i deo je „McCann Grupe”, jednog od najvećih komunikacijskih sistema u jugoistočnoj Evropi, koji posluje u osam zemalja: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Slovenija i Bugarska. “McCann Grupa” ima preko 150 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim festivalima i jedina je kompanija sa ovih prostora koja je osvojila dva kanska lava na najznačajnijem svetskom advertajzing festivalu u Kanu. “Zlatnog lava“ 2009. godine osvojila je agencija “McCann Skoplje”, a 2011. godine „Bronzanog lava“ dobila je agencija “McCann Beograd”. Sve agencije, članice “McCann Grupe”, kao deo najveće svetske komunikacione grupacije „McCann Worldgroup“, svojim kvalitetom i načinom rada, klijentima pružaju najbolje međunarodno iskustvo i vrhunsku lokalnu ekspertizu iz oblasti komunikacija.