Pogled sa vrha Katarina Robeli direktorka UM Zagreb

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u 2022. godini.

– Spoznaj (sebe) i nađi mjeru je bio smjer u kojem smo se prošle godine, procjenjujem uspješno, kretali. Nastavili smo njegovati analitički pristup, uz poseban fokus na – sintetiziranje – najrazličitijih fragmenata uvida i znanja u konkretne i praktično primjenjive preporuke. Na dobro promišljenim i posloženim osnovama, kreativnost dalje prirodno, i najbolje, raste.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne medijske scene u 2022. godini.

– U početku bijaše – podatak, tako da najvećim uspjehom nacionalne advertising scene smatram IAB-ovu inicijativu koja je rezultirala prvim Online AdEx-om. Podatku uz bok svakako stoji standardizacija, a i na tom području imamo najave najskorijeg donošenja smjernica za Digital Out of Home Advertising, proizašlih iz aktivnog sudjelovanja i ekspertnih komentara iz prakse. I treća stvar, javna televizija se (opet) vraća u AGB mjerenje što je samo po sebi uspjeh, a svakako će omogućiti informirano odlučivanje.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Još jedna izazovna godina je pred nama, to je sigurno. Uz usporavanje rasta BDPa, inflaciju, nizak standard i kupovnu moć, svakako je za očekivati dodatne pritiske na održanje i optimizaciju budžeta.

Dobra je stvar da se, obzirom na intenzivne društvene (ekonomske, političke, energetske, kulturne i td.) promjene, nameću i diskursi koji imaju veliki potencijal rezonirati sa zajednicama i ljudima.

Svima nam želim da te procese i prekretnice uspijemo prepoznati i hrabro zauzeti stav.

Imate li značajnijih planova za ovu godinu, a koje možete predstaviti javnosti?

– Kontinuirano ulaganje u ljude, edukaciju i alate s jedne strane te daljnja optimizacija procesa rada i servisiranja klijenata kroz, primjerice, one contact point tj. regionalne koordinacije, gdje je to u skladu sa strukturom i organizacijom klijenata.

Izvor: Advertiser