MOMENT MARKETING – KAKO PREPOZNATI VREME, MESTO, KONTEKST I PRIČE KOJE ĆE DONETI USPEH BRENDOVIMA

Šta je Moment marketing, Moments planing i Moments Tool? Na tu temu održano je predavanje Viktora Kroitorua, regionalnog strateškog direktora UM CEE i radionica za zaposlene u medijskim agencijama UM
Kao članice najbolje svetske medijske mreže u ovoj godini, po izboru AdAGE i ADWEEK magazina, medijske agencije UM, konstantno rade na uvodjenju i primeni novih svetskih tool-ova u svakodnevnoj saradnji sa poslovnim parnerima.

Stanovnik Srbije na raspolaganju ima preko 100 TV kanala, 17 miliona prenosivih uređaja nove tehnologije, u BiH Facebook ima preko 2 miliona profila, a građani Bugarske pošalju preko 11 milijardi sms/mms poruka godišnje. Slična “krvna slika” je i u drugim zemljama jugoistočne Evrope u kojima posluju UM agencije. Sve ovo korisnicima medija omogućava da svakodnevno konzumiraju različite sadržaje preko različitih uređaja i platformi. To omogućava svakom od nas da postane kreator, tj. urednik medija. Globalno istraživanje Wave o navikama korisnika društvenih medija pokazuje da u Srbiji 90 odsto internet korisnika brine o svom profilu na nekoj od društvenih mreža, komenatariše, postuje video sadržaje, kači slike, četuje…

Zato se postavlja pitanje kako doći do tog potrošača i, što je najvažnije, kako privući njegovu pažnju u izobilju sadržaja kojim je okružen? Prosečan nivo pažnje odrasle osobe dok gleda određeni sadržaj 2000-te godine je bio 12, a danas je samo 8 sekundi! I u tih 8 sekundi potrebno je “uhvatiti” pažnju potrošača i preneti mu poruku brenda. Kao posledice, TV gledanost se fragmetiše na više kanala, pažnju nam ne drže dugi sadržaji, prebacujemo kanale, gledamo u telefon, proveravamo Facebook profil…Uhvatiti pažnju gledalaca danas je ključ uspeha.

Zbog toga UM današnje medije sagledava iz perspektive prepoznavanja ključnih životnih i medijskih momenata, iz perspektive momenta. Kako da prepoznamo ključni momenat, tj. vreme, mesto i kontekst koji ljudima najviše znači? Pored odličnog poznavanja media planiranja i zakupa medijskog porstora, zaposleni u medijskim agencijama danas moraju da znaju i više od toga. Moraju da znaju da spoje podatke, kreativnost, emocije i tako donesu brendovima rezultate.

Timovi iz medijskih agencija UM imali su priliku da kroz predavanje i radionice utvrde “Šta je momenat?”
“Jedna smo od retkih agencija, ako ne i jedina koja konstantno ulaže u procese i toolove koji su jedinstveni na našim tržištima,” ističe Tijana Stojanović, generalna direktorkaUM Ljubljana, a njen kolega iz UM BeogradAleksandar Đorđević, dodaje: „U vremenu, u kome potrebe potrošača prevazilaze identifikovanje sa brendom, kao i upotrebnu vrednost samog proizvoda, ključno je u komunikaciji pronaći pravi način, vreme i mesto uvezivanja brenda sa momentima, pričama i stvarima koje su zaista bitne potrošaču“.Tarik Imamagić iz UM Sarajevo naglašava da će mu edukacija pomoći u novom načinu razmišljanja i imaće snažan uticaj na dalji pristup planiranju komunikacije u medijima što, na kraju, predstavlja izuzetan benefit za klijente, dok Tomislav Lončarević iz UM Zagreb jednostavno zaključuje: „Moments planning trening bio je ‘trening that matters”.

“Momenat je naše sećanje na veliki životni trenutak kad kupujemo auto ili uzimamo kredit za stan, ili na male trenutke, prvi izlazak, prvi dejt, večera…, “ ističe Viktor Kroitoru i dodaje: “Zbog toga moramo dobro da osluškujemo kako bi prepoznali i relevantne medijske momente.”

Agencije UM poseduju podatke i alate koji njenim uposlenicima pružaju mogućnost da prepoznaju ključne momente koji znače ljudima. Kao novina, koju agencije UM pružaju klijentima na tržištima na kojima posluju, je i uvođenje Moment Tool-a te novi proces planiranja Moments Planing. Ovaj alat pruža mogućnost da prepoznamo ove ključne momente i da ih povežemo sa relevantnim medijskim kanalima i porukama.

Podaci pomažu da prepoznamo momente koji izazivaju emocije i pažnju kod potrošača i to baš one koje brendovi žele da postignu. Kada ih prepoznamo, oko njih gradimo medijske strategije i planove u saradnji sa medijskim partnerima, kreativnim timovima, ekspertima za digitalne medije. Kada se prepoznaju ovi ključni momenti za potrošače i brend, onda su i biznis ciljevi lakše ostvarivi. Tako momenti postaju uspešne priče jednog brenda.

Tekst je objavljen na http://www.media-marketing.com/vijesti/moment-marketing-kako-prepoznati-vreme-mesto-kontekst-i-price-koje-ce-doneti-uspeh-brendovima/

"I&F McCann Grupa" jedna je od vodećih komunikacijskih mreža u Jugoistočnoj Evropi uspešno posluje u osam zemlja: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Međunarodnim, regionalnim i lokalnim klijentima pruža najkvalitetnija strateška i kreativna rešenja za razvoj brendova, kroz sve kanale komunikacije. Agencije koje posluju u okviru "I&F McCann Grupe" deo su "McCann Worldgroup" (www.mccannworldgroup.com), jedne od najvećih međunarodnih mreža, koja danas posluje u više od 120 zemalja sveta, sa tradicijom dugom čak 111 godina, koja posluje u sastavu "Interpublic Group of Companies" (www.interpublic.com), najstarije američke multinacionalne komunikacijske korporacije, sa sedištem u Njujorku.