Izložba Milene Milosavljević No Pills, Just Pillows u Novembru

Pored rada 40 kilograma teška priča koje je publika galerije imala prilike da vidi na grupnoj izložbi Desiring Machines, Milena Milosavljević će ovoga puta predstaviti novi opus radova nastao u prethodnih godinu dana. Naime, reč je radovima različitih medija – od betonske skulpture, preko crteža i objekata u prostoru do video-performansa. Različite teme objedinjuje fokus umetnice na fragilnost osećanja, na ispitivanje odnosa između duhovne i materijalne realnosti, kao i preispitivanje simbola kao komunikacionih kanala koje koristimo u svakodnevici.

U autorskom tekstu o izložbi istoričarka umetnosti Ana Knežević piše:
...Ima nečeg zlokobnog u tom savremenom znaku – smajliju – kao „dodatku dušeˮ, komunikaciji putem ekrana koja se odvija sva u sjaju i u muku. Nečeg turobnog i sablasnog, sličnog onom tvit zapažanju kako „sva pasivna agresija sveta staje u ovaj smajli 🙂ˮ. Upravo tu nelagodnu poziciju bivanja u dodiru odmah, a „na daljinuˮ, u svom radu propituje Milena Milosavljević. Bilo da je reč o zabetoniranim, 40 kilograma teškim pričama, ili pak o metalnom NN licu (Džon Dou), ova nas umetnica suočava sa tim emotivnim prilepcima – prikolicama – koje konstantno kačimo za poruke i razna druga opštila.

...Posredi je stilizacija i redukcija ovog emodžija užasa koja zadržava izrazitu materijalnost i nesavršenost, koja ističe jedinstvenost i unikatnost, koju nije lako ponavljati i pomerati. Tako apstrahovan, smajli u kriku je oboren, prepušten da kroz sopstvenu poroznost ostavlja utisak anksioznog ljuljanja, trepeta i zaglavljenosti u neudobnom položaju i vrisku.

VIP otvaranje izložbe je 2. septembra u 18h
Adresa Galerije Novembar – Kursulina 22, Vračar.
Dobrodošli/e i uživajte!