Intervju sa Tomislavom Presečkim, direktorom McCann Zagreb

Tomislav Presečki, McCann Zagreb: Čitava oglašivačka industrija se transformiše, oglašavanje je ušlo u streaming usluge, funkcija društvenih mreža se transformisala i razgranala, McCann se podmladio

Tačku na „i“ našeg regionalnog istraživanja o tome kakva je bila 2022. i šta očekujemo od 2023. stavlja Tomislav Presečki, direktor McCann Zagreb. Njegovim izvrsnim tekstom završavamo seriju tekstova koji su izazvali vašu veliku pažnju!

U protekloj, 2022. godini rat u Ukrajini nije obilježio sve što je bilo neobilježeno. Nama je svakako najrelevantniji ubrzan nastavak transformacije oglašivačke industrije, ponajprije zbog tech dominacije.

Muskovo preuzimanje Twittera i Zuckerbergovo lutanje s Metom, pa masovna povlačenja oglašivača i još masovniji otkazi, rast TikToka i istovremeno ograničavanje TikToka američkim kongresmenima(!) te nastavak rasta short-form vertical videa, svakako su neki od važnijih faktora u prilog tezi o transformaciji industrije, dok mislim da je uvođenje oglašavanja u streaming usluge najveći pomak tj. najrelevantniji faktor transformacije.

Nadalje, funkcija društvenih mreža se transformirala i razgranala. Društvene mreže sada su zamijenile primaran search engine, landing page te postale bitan kanal korisničke službe. Taman kad smo se naviknuli na CPM, CPC, PPC pa onda SEM, SEO, SoMe, “in“ su postali kripto, NFT, CB, API, AI. Više kratica ima samo kod šifri namjena platnih naloga. No, jedno su trendovi na zapadu, a drugo realnost našeg tržišta. Koje realno kaska. Osobno, smatram da je razvoj ChatGPT-a i ostalih AI chatbotova velik nagovještaj drastične transformacije oglašivačke industrije u narednim godinama…

Ne želim se razbacivati kraticama, terminima i trendovima jer ne mislim da će tako brzo postati osjetna realnost u Hrvatskoj. Radije bih sumirao u par “manjih“, jednostavnijih točaka koje mi se čine realnije. Imperativ autentičnosti u smislu transparentnosti brandova u online komunikaciji, ciljevima (green, sustainable, femi), native oglašavanju, UGC i sl. Prošlo je vrijeme namještenih video i foto sadržaja, fanovi od brendova traže realnost, brzinu i poistovjećivanje. To najbolje možemo vidjeti na primjeru nativea, TikToka i BeReala te “mini revoluciji“ protiv Instagrama. Brendovi više nisu isključivi vlasnici sadržaja jer uloga brenda više nije samo kreacija, nego mi se čini da postaje navigacija već postojećeg sadržaja kojeg su proizveli korisnici online. Uloge (brendovi, influenceri, korisnici) se preklapaju.

Lokalno, svakako je najvažniji događaj da je Hrvatska osvojila broncu u Qataru! Mala Hrvatska dobila je veliki Brazil! Čujete kako Neymar još plače? Prezirem bahatost pa će mi zauvijek ostati neprežaljena činjenica da nismo dobili bahatu Argentinu. Iz osobnog pak kuta, jedan od najvažnijih događaja prošle godine svakako je otvorenje velebnog Pelješkog mosta jer to znači da ću sada bez višesatnog čekanja na granici brže stići u Dubrovnik svojoj Punici na zelenu menestru.

Za nas u McCannu Zagreb, 2022. je, noseći teret post-pandemijske godine, ustvari bila izuzetno uspješna. Možda čak i najuspješnija otkad sam direktor agencije. Bila je to i godina svojevrsne katarze, a kultura koju gajimo u McCannu svakako je pomogla da kraj godine dočekamo jači i bolji. Osim činjenice da smo napokon mogli funkcionirati normalno (u uredu!) i vidjeti se s klijentima (ne na Zoomu!), što je, pokazalo se, iznimno bitno u našem poslu jer su rezultati premašili naša očekivanja. Stabilnost dakle.

Povratak evenata, odnosno uredskih tuluma u našem slučaju, iskoristili smo u potpunosti: za nekoliko rastanaka, ali i odličan team building, sindikalni izlet radnika uz čašicu više na obroncima Plešivice, te proslavu ponekog “povratka otpisanih“ u okrilje agencije, kada se poput bumeranga Maja vratila ne mogavši ni godinu dana bez naše ljubavi. Boomeranging, indeed…

Bez obzira na rezultat ne možemo reći da je bilo lako, ali nalet energije koji nas je pratio sigurno je doprinio činjenici da smo odradili puno projekata za naše klijente čak i šireći portfelj svojih usluga što svakako planiramo nastaviti i u 2023. godini.

Dosljedno i autentično, ponosno konstatiramo da smo kroz dugogodišnju suradnju s velikim klijentima kao što su HT, RBA i Podravka, ali i nekim novijim, Kaufland i Vivax, odradili niz prepoznatljivih lokalnih i regionalnih, realno naručenih, kampanja: HT – Najvažnije stvari u životu, RBA – Dan neovisnosti, Kaufland – Šumasti, Čokolino – Klasik s twistom te Vivax kampanja za europsko tržište. Who you gonna call? Ghostbusters!

Vidimo i prve rezultate #DitchThePitch pristupa, a primijetio sam da i oni klijenti s kojima imamo fair i transparentan odnos, da ne kažem višedesetljetni dijalog, više nego ikad ranije traže u McCannu partnera, gotovo pa i konzultanta, koji može doprinijeti njihovom poslovanju. Povjerenje koje se gradi godinama postalo je vrlo važan faktor i McCann Zagreb, koji gaji kulturu dugogodišnjih odnosa s klijentima, sigurno dijelom uspijeva i zbog toga.

Ono što mi je posebno drago, i na što sam vjerojatno i najponosniji, jest da smo zaposlili velik broj mladih (onih koji su se rodili s mobitelom u rukama) kako naš 45-godišnji Junior Art Director više ne bi bio najmlađa osoba u agenciji. Prošla će godina među nama starijima ostati zabilježena kao najveće prosječno pomlađivanje u povijesti McCanna. Dobrodošli Mate, Maša, Dado, Fićo, Bea, Marija, Matea Elena (to je jedna osoba).

Ono što mi nije posebno drago, i što me dosta zaboljelo, jest da sam na jednom nedavnom sastanku s istim tim mladima koji su se rodili s mobitelom u rukama, odjednom shvatio da sam jedini na tom sastanku koji se rodio još u Jugoslaviji. Fore o Titu, Partiji i drugovima iz Komiteta ostale su usamljene u mraku i tišini kao hrvatske kune u podzemnom sefu HNB-a uvođenjem eura… The Times They Are A-Changin’

P.S. Daniel je ovaj puta obojao kosu u pink i prestao pušiti. Ako ga netko ulovi s cigaretom nek’ mi pošalje sliku da dobijem okladu… splitamo 50-50.

Izvor: Media Marketing