Crnu Goru ne zaobilaze globalni oglašivački trendovi, a lokomotiva te “transformacije” je online oglašavanje

Poslije deset godina rada u medijskoj agenciji UM, i razvojnog puta od Media Plannera, vođe medijskih timova, rada na gotovo svim velikim projektima, učestvovanja u agencijskim pitch procesima, osmišljavanja medijskih strategija i saradnje sa agencijskim klijentima (glavni kontakt za The Coca-Cola Company, L’Oréal i Carlsberg), od početka ove godine Vladimir Draganić je na poziciji Managing Director-a medijske agencije UM Podgorica.

Razgovarali smo sa Vladimirom o svemu što je za njega obilježilo poslovnu karijeru, kao i o trenutnom stanju na crnogorskom medijskom tržištu i trendovima u ovoj industriji.

MM: Dio ste tima UM Podgorica već gotovo deset godina. Da li ste mogli zamisliti da ćete postati direktor agencije kada ste počinjali?

Vladimir Draganić: Imao sam sreću da od samog početka radim sa vrhunskim profesionalcima i stručnjacima i uvek sam razmišljao samo kako da što više naučim od njih i da svakog dana i na svakom novom projektu budem bolji. Mislim da je upravo moja priča dokaz koliko se pažnje u UM posvećuje mentorstvu i permanentnom razvoju ljudi.

MM: Kako biste opisali Vaš tim?

Vladimir Draganić: UM Podgorica čine sjajni ljudi, izvrsni u svom poslu; ljudi koji imaju poverenje jedni u druge. Mogu reći da je to preduslov za pravi timski rad i odlične rezultate te kontinuiran rast koji agencija beleži. Posebno sam zadovoljan što su i novi članovi tima jako brzo prihvatali takvu kulturu rada i brzo se uklopili.

MM: Kakvo je stanje medijskog tržišta u Crnoj Gori i gdje se ono pozicionira u odnosu na svijet? Ima li (puno) velikih oglašivača na tržištu?

Vladimir Draganić: Medijsko tržište u Crnoj Gori je malo, ali dinamično. Tradicionalni mediji i dalje generišu najveći share investicija, kao što je slučaj i u regionu. Crnu Goru ne zaobilaze globalni oglašivački trendovi, a lokomotiva te “transformacije” je online oglašavanje, naravno. Većina velikih oglašivača je prisutna na tržištu i UM Podgorica sa zadovoljstvom može da istakne dugogodišnje partnerstvo sa najvećim svetskim kompanijama. U budućnosti će ih biti još i više.

MM: Kako vidite medijsko tržište Crne Gore u narednim godinama?

Vladimir Draganić: Kada su mediji u pitanju, u prethodnih 12 meseci se desilo dosta toga što je “prodrmalo” tržište. Promene su konstanta i ni crnogorsko tržište nije imuno na njih.

Takođe, svedoci smo snažnog rasta u share-u investicija koji generiše digital, ali ono što je još važnije i što karakteriše taj tip medija – i velikog potencijala za buduće inovacije i stvaranje nove vrednosti.

Imajući u vidu navedeno, kao i rast ekonomija zemalja u regionu, možemo reći da crnogorsko medijsko tržište u narednih par godina očekuje blagi trend rasta i intenzivan proces dalje modernizacije.

MM: Podijelite sa nama svoje prijedloge za poboljšanje položaja i uslova poslovanja medijskih agencija u Crnoj Gori.

Vladimir Draganić: Medijske agencije su u središtu zbivanja i aktivno učestvuju, posredno ili neposredno, u kreiranju ambijenta i poslovnih odluka i sa strane oglašivača, i sa strane medija. S tim u vezi, agencije ne treba da beže od odgovornosti, već da uzmu aktivnog učešća u inicijativama koje vode poboljšanju uslova poslovanja za sve učesnike.

MM: Koji su to trenutno aktuelni oglašivački trendovi?

Vladimir Draganić: Već smo se u odgovorima na prethodna pitanja dotakli nekih aktuelnih trendova – dalji i ubrzani razvoj tehnologije, novi formati oglašavanja i novi modeli online buying-a te dalja transformacija tradicionalnih medija. Programmatic buying je već normalna stvar, ali će se ovaj model zakupa desiti u budućnosti i na tradicionalnim medijima.

Tome za pravo daju i navike potrošača po pitanju konzumacije medija koji teže da budu 24h connected.

Takođe, u moru medija i brendova kojima smo izloženi svakodnevno, sve veću važnost dobija upravljanje podacima, i mi kao agencija tome posvećujemo veliku pažnju, što se vidi i kroz naš moto: Better science – better art – better outcomes! Better World.

MM: Veliki ste zaljubljenik u sport i pasionirani navijač Athletic Club de Bilbao-a, a čuli smo i da se rekreativno bavite boksom. Šta uvijek može da vas relaksira?

Vladimir Draganić: Sve zavisi od raspoloženja – nekad dobar trening, nekad izlazak ili sasvim obično veče ne radeći ništa. Ali to su trenutni “ventili”. Mislim da je dugoročno mnogo važnije raditi ono što voliš, u okruženju koje pozitivno utiče na tebe. I navijati za pravi klub, naravno. 😊

Originalni intervju objavljen je na linku: https://www.media-marketing.com/intervju/vladimir-draganic-crnu-goru-ne-zaobilaze-globalni-oglasivacki-trendovi-lokomotiva-te-transformacije-je-online-oglasavanje/