COVID-19 značajno povećao konzumaciju društvenih mreža

Virus COVID-19 doveo je u pitanje mnoge uobičajene prakse u različitim sferama marketinga, ali to ipak nije slučaj kada su u pitanju društvene mreže.

Konzumacija digitalnih medija početkom pandemije se znatno povećala, sve je veća posjećenost domaćih web portala, a komunikacija na društvenim mrežama dosegla je svoj maksimum. Klijenti su nastojali da ostanu snažno u svijesti potrošača, održe prisustvo i imaju konstantnu interakciju sa njima. U takvoj situaciji, nastojali smo da pronađemo najbolji način kako bismo ovu konzumaciju maksimalno iskoristili. Analizirali smo svaki segment poslovanja, s ciljem da klijentima omogućimo kvalitetan sadržaj kroz pažljiv i smislen ton komunikacije.

Izazovno je u tom trenutku bilo pogoditi način i ton obraćanja, kada su mediji “bombardovali” sa statistikom broja zaraženih i obraćali se sa porukom da se ostane kod kuće. I baš u tom smjeru, sav sadržaj komunikacije prilagodili smo pandemiji, ali smo bili maksimalno ograničeni sa kvalitetnim i prikladnim fotografijama ili video sadržajima, te smo kreirali objave koje su zabavnog karaktera a koje ujedno komuniciraju i društvenu odgovornost. Komunikacija je u potpunosti usmjerena na širenje optimizma i davanje nade da će kriza ubrzo proći i svijet se vratiti u normalno stanje. Iako je na početku bilo teško privići se na novonastale okolnosti, s druge strane je iznenađujuće kako smo se brzo adaptirali i pokazali da smo jednako efikasni iz svojih domova kao iz kancelarije, pružanjem kvalitetnih rješenja i ispunjavanjem zahtjeva i potreba naših klijenata.

Jedan od pozitivnih primjera je realizacija kampanje za Tuborg pod nazivom “Are you open to challenge?” koja je imala maksimalno pozitivan odziv pratioca na Instagram mreži. Instagram kanal Tuborg BiH povećao se za 500 organskih pratioca za manje od tri sedmice, a prosječan doseg objava iznosio je preko 4000.  Tuborg je brend koji inače podržava rad mladih talentiranih muzičara iz regiona, a realizacijom ovog takmičenja pružio je novi podstrek onima koji uživaju u rep muzici. Također, ovom kampanjom pokrenuo je pozitivnu priču koja je motivirala pratioce da se pridruže challenge-u i na taj način konzumentima skrenula misli od teške svakodnevnice.

Većina kompanija svojim potrošačima ponudili su i kupovinu od kuće i samim tim omogućili da se naviknu na online plaćanje. E-trgovina se ubrzano razvijala u svim zemljama regiona, a u Bosni i Hercegovini online transakcije porasle su za 22% u posljednjih godinu dana. Također, udio kupovine putem interneta porastao je sa oko 5% na 8% u istom vremenskom periodu. Upravo na taj način Mastercard je uspješno plasirao mnoge aktivacije na mrežama koje komuniciraju jednostavnost izmirivanja obaveza iz udobnosti doma putem online kartičnog plaćanja, kao i sigurnost beskontaktnog plaćanja.

Društvene mreže su bile preplavljene hashtagovima #ostanikodkuce pozivajući pratioce da podijele fotografije i video snimke i na taj način doprinesu podizanju svijesti građana, sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa. Podravka BiH svoju komunikaciju usmjerila je ka pozitivnim stranama boravka kod kuće te kroz motivirajuće i inspirativne recepte pozivala pratioce da dijele fotografije svojih kulinarskih uspjeha na Facebooku i Instagramu, uz hashtag #kucisamikuham.

Influenceri, kao vrlo bitan segment u online komunikaciji brendova, su na početku krize bili najugroženiji jer je nekima potpuno otkazana saradnja, nekima su kampanje pomjerene, ali ono što je najbitnije je da, i pored svih poteškoća sa kojima su se susretali nisu prestali s kreiranjem sadržaja. Većina uspješnih brendova pomno bira tko ih predstavlja na Instagramu, oni ne gledaju samo broj pratilaca već gledaju autentičnost i usmjerenost influencera ka konkretnoj ciljnoj grupi, kao i kvalitet sadržaja koji plasiraju i angažovanost njihovih pratilaca. Na koji način će influenceri prilagoditi sadržaj zavisit će dosta i od progresa pandemije, ali sada je pravo vrijeme da influenceri osnaže svoju zajednicu i pametno iskoriste svoj utjecaj.

Trenutno, brendovi su se okrenuli ka kreiranju novih poslovnih strategija, raznolikog sadržaja koji će publici biti prihvatljiv, zanimljiv, koristan i motivirajući.

Uz Instagram i Facebook formate, publici je posebno zanimljiv sadržaj na YouTube kanalu. Ono u čemu najviše uživaju osim modnog i beauty formata je priprema kreativnih i zdravih obroka, vježbanje, meditacije, uređenje doma… Svakako da je i IGTV, live komunikacija dobila potpuno novu dimenziju nepromotivnog video formata sa pažljivo kreiranim tutorijalima. TikTok, aplikacija kratkih videa čija je popularnost naglo skočila tokom pandemije, postala je zabava za različite uzraste. Mnogi su se okušali u šaljivim video zapisima, plesnim video snimkama i ostalim TikTok izazovima. Ovaj sadržaj na TikToku publici omogućava drugačiji vid djelovanja koje ih animira i dodatno potiče na kreativno djelovanje, što vodi do snažnije prepoznatljivosti brenda te online prodaje.

S ekonomskom krizom koja je stigla na velika vrata, brendovi će u velikoj mjeri paziti kako će rasporediti svoje budžete, a na strani online publike sigurno neće biti razumijevanja i mjesta za one koji nisu uspjeli zadržati pažnju i dotaći srca u mjesecima krize.

Ono što je neizbježno je da će ovakva situacija trajno promijeniti tržište. Počevši od toga da će brendovi shvatiti koji je benefit stalnog prisustva u medijima, preko unapređenja proizvoda i usluga, pa sve do toga da i kompanije prihvataju da je digitalna transformacija realna mogućnost budućeg poslovanja.

Jedno je sigurno, “doba korone“ nije iza nas, ali osjećamo kako “omča” oko komunikacijskog vrata popušta te imamo mnogo više prostora za stvaranje kreativnih i funkcionalnih rješenja za različite sadržaje i teme koje želimo podijeliti sa našom online publikom.

 Original intervju možete pročitati na linku - https://www.media-marketing.com/kolumna/covid-19-znacajno-povecao-konzumaciju-drustvenih-mreza/