Veliki uspeh agencije „McCann Podgorica“ na reviji „BalCannes“

Marijana Kovačević: Oglašivačka industrija Crne Gore funkcioniše, u okviru datih mogućnosti, u skladu sa svetskim standardima. Date mogućnosti, pre svega, predstavlja veličina tržišta koja može biti i izazov. U tome i jeste naša prednost.

 

Na ovogodišnjoj reviji kreativnosti u oglašavanju BalCannes, oglašivačka agencija McCann Podgorica ostvarila je svoj do sad najveći uspeh. Kampanja za prevenciju raka dojke „Nemoj da zakasniš“ plasirala se među 25 najboljih kampanja u regiji. O BalCannesu, oglašivačkoj industriji Crne Gore i planovima za narednu godinu razgovarali smo sa Marijanom Kovačević, direktorkom agencije McCann Podgorica.

Marijana Kovačević, direktorka agencije McCann Podgorica

Napravili ste jednu od 25 najboljih kampanja u regiji. Da li ste očekivali ovakav uspeh na BalCannesu?

Da budem u potpunosti iskrena, jesmo se nadali, ali nismo očekivali ovakvo priznanje. Znali smo da imamo odličnu kampanju, ali smo itekako bili svjesni jake konkurencije. Drago nam je što je naš rad prepoznat u regionu, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da smo prvi put prijavili neki svoj rad i da smo prva agencija iz Crne Gore čija je kampanja izabrana među 25 najboljih regionalnih kampanja. Važno je da smo ucrtali McCann Podgoricu u regionalnu kreativnu mapu i potvrdili naš kvalitet i potencijal. Ovaj uspjeh nam je podstrek da se naredne godine ponovo nađemo u društvu najboljih.

Kako ocenjujete oglašivačku industriju Crne Gore i spremnost crnogorskih kompanija da oglašavanje prihvate kao neophodanu aktivnost u svom poslovanju?

Oglašivačka industrija Crne Gore funkcioniše, u okviru datih mogućnosti, u skladu sa svetskim standardima. Date mogućnosti, pre svega, predstavlja veličina tržišta koja može biti i izazov. U tome i jeste naša prednost. Crna Gora je malo tržište, među potrošačima se lako i brzo razmenjuju informacije o brendovima. Možemo konstatovati da se tržište sve više razvija i da je sve veći stepen svesti o marketingu i advertisingu. Rezultat takvog razmišljanja jeste da kompanije sve više posmatraju oglašavanje kao investiciju, a ne trošak.

Šta su, po vašem mišljenju, glavne konkurentske prednosti agencije McCann Podgorica?

Pre svega to su diferencijacija, kvalitet usluge i lokalni tailor made pristup po svetskim know how standardima. Sa jedne strane, deo smo svetske mreže McCann Worldgroup, što nam omogućava da među prvima imamo mogućnost pristupa najnovijim know how standardima. Istovremeno, deo smo jednog od vodećih komunikacionih sistema u regionu Jugoistočne Evrope, McCann Grupe, što nam omogućava da na najbolji način odgovorimo na zahteve klijenata koji sve češće ovaj region posmatraju kao celinu. U prevodu, mi zaista delujemo lokalno, a razmišljamo globalno.

Radite li trenutno na nekoj značajnijoj kampanji?

Za nas su sve kampanje jednako značajne i svakoj maksimalno posvećujemo svoje kapacitete. Naši klijenti su među globalnim i regionalnim liderima, tako da u svakom trenutku radimo na nekom značajnom projektu. Ono sto je sada najaktuelnije jeste velika kampanja koja slavi jubilej Komercijalne banke AD Budva, odnosno proslava dvadeset godina poslovanja te banke na crnogorskom trzistu.

Vreme je pripreme poslovnih planova za narednu godinu. Kakva su Vaša očekivanja?

Svaka godina donosi svoje izazove. Svetski trendovi i ekonomski parametri će i lokalno uticati na ciljeve klijenata. U našoj agenciji, kao i prethodnih godina, očekujemo dobru anticipaciju strategija kojima ćemo nastaviti trend pozitivnih rezultata naših klijenata.Tekst je objavljen na portalu: Media Marketing

Marketinšku agenciju “McCann Beograd” 1997. godine osnovao je Srđan Šaper. Agencija “McCann Beograd” pruža ceo spektar kreativnih usluga i deo je „McCann Grupe”, jednog od najvećih komunikacijskih sistema u jugoistočnoj Evropi, koji posluje u osam zemalja: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Slovenija i Bugarska. “McCann Grupa” ima preko 150 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim festivalima i jedina je kompanija sa ovih prostora koja je osvojila dva kanska lava na najznačajnijem svetskom advertajzing festivalu u Kanu. “Zlatnog lava“ 2009. godine osvojila je agencija “McCann Skoplje”, a 2011. godine „Bronzanog lava“ dobila je agencija “McCann Beograd”. Sve agencije, članice “McCann Grupe”, kao deo najveće svetske komunikacione grupacije „McCann Worldgroup“, svojim kvalitetom i načinom rada, klijentima pružaju najbolje međunarodno iskustvo i vrhunsku lokalnu ekspertizu iz oblasti komunikacija.