Razumevanje sadržaja

Svetska agencijska mreža UM po osmi put sprovela je Wave- globalno istraživanje o korišćenju društvenih mreža i odnosa korisnika i brendova na društvenim mrežama. Ovo istraživanje sprovedeno je u 65 zemalja, među kojima su i zemlje iz našeg regiona: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Podaci su prikupljeni od preko 50 hiljada aktivnih korisnika interneta uzrasta od 16 do 54 godine što predstavlja reprezentativnu sliku potreba, pogleda i ponašanja preko milijardu korisnika društvenih medija u svetu.

Tema ovog osmog po redu globalnog istraživanja je sadržaj, odnosno značaj i uticaj sadržaja na korisnike društvenih mreža. Wave8 ima za cilj ima da utvrdi zašto potrošači na društvenim mrežama dele određene sadržaje, a neke ne, šta je odlučujuće za uspešenu komunikaciju brendova i zaključuje da je za kvalitetne strategije na društvenim mrežama od izuzetne važnosti razumevanje kakvu snagu i uticaj na potrošače danas ima sadržaj koji se deli i razmenjuje i koji je već ušao u sferu društvene robne razmene.

Wave 8

"Nakon osam godina istrazivanja, kroz Wave smo shvatili da postoji samo 5 pravih i osnovnih ljudskih potreba koje potrošači žele da zadovolje i u on line sferi – potreba za učenjem, pripadanjem, priznanjem, napredovanjem i maštanjem." kaže Katarina Kostić, regionalna direktorka razvoja za medijske operacije I&F McCann Grupe i dodaje: "U pretrpanom svetu on line sadržaja, u kom žele da se istaknu ne samo brendovi veći i pojedinci, potrošačima je sadržaj koji gledaju, razmenjuju i dele dalje, postao vrsta svojevrsne društvene robne razmene koja nam pomaže da ostvarimo razlicite lične, društvene i profesionalne ambicije. Zato je bitnije da sadržaj bude podeljen dalje među potrošačima, a ne samo odgledan, lajkovan. Naše lične ambicije zadovoljavamo time i ako nam u tome pomaže sadržaj koji je kreiran od strane nekog brenda, korist je obostrana i brendovima nezamenljiva".

Wave 8 je pokazao da ovih 5 osnovnih ljudskih potreba koje se kriju iza svake naše akcije on line, variraju od kategorije do kategorije proizvoda. Ovo brendovima treba da je jasno i poznato pre nego sto krenu u kampanju na društvenim medijima.

Wave8 donosi tri zaključka koji mogu pomoći brendovima u kvalitetnijem prisustvu na društvenim medijima:

"Navedena saznanja su samo jedan deo rezultata i uvida koje Wav8e pruža. Wave daje odgovore na mnogo više pitanja na temu sadržaja, zašto ga delimo i kakav uticaj sadžaj ima na brendove. Wave pokriva bilo koju ciljanu populaciju i kategoriju proizvoda i u odnosu na njih daje odgovore" kaže Katarina Kostić i naglašava da Wave istraživanje donosi mnogo zanimljivih rezultata kao što je nezabeležen rast pametni telefon, kao i sve veću zabrinutost koji korisnici društvenih medija imaju na temu privatnosti. "Prvi put za 8 godina, pametan telefon je prevazišao u penetraciji sve ostale uređaje, na svetskom nivou. U Srbiji je nešto manja penetracija i PC je i dalje vodeći, ali je rast dramatičniji. Ne samo da je rast penetracije pametnog telefona dramatičan, već i procenat ljudi koji obavlja kupovinu preko njega. Ovo nam govori da se naše interakcije sa sadržajem i njegovo deljenje takođe pomeraju u pravcu pametnog telefona".

Istraživanje Wave 8 otkriva još interesantnih uvida u način na koji koristimo društvene mreže i u naše on line ambicije. Oxfordov rečnik engleskog jezika reč 'selfie' je već uvrstio u svoj repertoar , a Wave 8 pokazuje da cak 44% korisnika interneta u Srbiji pre postuju samo svoje slike nego slike svojih prijatelja. Jos je zanimljivo i da 33% mladih u Srbiji bi volelo da postane poznato putem interneta ili društvenih medija. Ovo je za 10 poena manje nego svetski prosek. Sa druge strane je zanimljivo da 23% nesto starije populacije u Srbiji, 30-55 godina, želi to isto a to je za 8 poena više nego na globalnom nivou za isti uzrast.

Katarina-Kostić, regionalna direktorka razvoja za medijske operacije I&F McCann Grupe

Motivacije i razlozi za dalje deljenje sadrzaja su različiti i od tržišta do tržišta. 82% interent korisnika u Srbiji će najmanje jednom mesečno podeliti informaciju o proizvodu koji su kupili, 85% u Bosni, 82% u Hrv, 88% u Bugarskoj, 76% u Makedoniji. Dakle najviše o svojim kupovinama vole da pričaju Bugari.

Rezultati istraživanja Wave8 će biti predstavljeni javnosti u Srbiji na tribini 18.juna. Voleli bi smo da pričamo još više na temu Wave, zato nas slobodno kontaktirajte na adresu kako bi smo organizovali radionicu ili sastanak , a od 18.06. će biti moguće i downloadovati sa naše Facebook strane najnovije izdanje Wave 8 Srbija kao i istraživanja koja su urađena u zemljama regiona na opštoj populaciji od 16-54 godina.

Universal Media (UM) je specijalizovana medijska agencija koja se bavi planiranjem i zakupom medijskog prostora za klijente na svim medijskim platformama, sa ciljem što bolje integracije svih komunikacija u medijskom nastupu brendova. Kao deo globalne UM mreže, čiji je cilj da kroz spoj krativnosti, znanja, ideja i radoznalosti, brendovima se pruži konkurentna prednost u medijskom nastupu, UM Srbija već 5 godinu za redom učestvuje u globalnoj studiji Wave.

"I&F McCann Grupa" jedna je od vodećih komunikacijskih mreža u Jugoistočnoj Evropi uspešno posluje u osam zemlja: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Međunarodnim, regionalnim i lokalnim klijentima pruža najkvalitetnija strateška i kreativna rešenja za razvoj brendova, kroz sve kanale komunikacije. Agencije koje posluju u okviru "I&F McCann Grupe" deo su "McCann Worldgroup" (www.mccannworldgroup.com), jedne od najvećih međunarodnih mreža, koja danas posluje u više od 120 zemalja sveta, sa tradicijom dugom čak 111 godina, koja posluje u sastavu "Interpublic Group of Companies" (www.interpublic.com), najstarije američke multinacionalne komunikacijske korporacije, sa sedištem u Njujorku.